Oppskrifter
Langpannebrød
Oppskriften gir 20 stk
Næringsinnhold per stk:
86kcal
p:5.5g | k:9.5g | f:2.5g
Du trenger:
- 300g havremel
- 2ts bakepulver
- 1/2 ts salt
- 400g mager cottage cheese*
- 4 egg
- 2dl vann
Fremgangsmåte:
- Skru ovnen på 200 grader og legg bakepapir på ett stekebrett
- Bland sammen havremel, bakepulver og salt
- I en blender eller med stavmikser- bland sammen cottage cheese, egg og vann
- Ha det i melblandingen og rør sammen
- Hell røren over på stekebrettet og fordel den utover hele brettet. La det være noen cm til kanten.
- Dryss over litt maldonsalt og sesamfrø om ønskelig
- Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter
- Når brødet er ferdig skjærer du det i 20 like deler med et pizzahjul
- Avkjøl på rist før du bryter det opp i stykker
Skivene kan oppbevares noen dager i kjøleskap eller fryses ned. De blir knallgode når de varmes i brødristeren!
*For laktosefri variant bytter du bare ut vanlig cc med laktosefri cottage cheese
Moussaka
Oppskriften passer en medium stor form og gir 4 porsjoner
Næringsinnhold per porsjon:
350kcal
p:43g | k:13g | f:13g
Du trenger:
- 400g karbonadedeig
- 1 halv løk, hakket
- 1-2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 boks hakkede tomater
- 2ss tomatpuré
- Krydder etter ønske
- 1 aubergine
- 400g mager cottage cheese
- 100g ost

Fremgangsmåte:
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Skjær auberginen i 1 cm tykke skiver, og fordel dem utover på et stekebrett med bakepapir. Stek dem i ca 15 minutt eller til de er myke.
- I mellomtiden steker du karbonadedeig, løk og hvitløk. Ha i hakkede tomater, puré og krydder. La dette småkoke til sausen har tyknet.
- Fordel litt av kjøttsausen i en ildfast form, legg ett lag med aubergin og ett lag med cottage cheese, ha så over resten av kjøttsausen. Hvor mange lag du får kommer ann på størrelsen på formen.
- Topp med ost og stek midt i ovnen i ca 20 - 25 minutter
- Server med en frisk salat, mager kesam og eventuelt hvitløksbaguett til
Sukkerfri hveteboller
Oppskriften gir 16 boller
Næringsinnhold per stk:
175kcal
p:5g | k:23g | f:6.5g
Du trenger:
- 100g smør
- 3dl lettmelk 0,5% fett
- 1 egg
- 1 pose tørrgjær
- 500g mel (jeg brukte 50/50 hvete og spelt)
- 60g havrefiber
- 100-120g sukrinmelis
- 1ss (20g) honning
- 1 ts kardemomme
Fremgangsmåte:
1. Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt. Ha over i en bakebolle, og tilsett egg, gjær, Sukrinmelis, kardemomme og honning.
2. Tilsett havrefiber og mesteparten av melet. Elt sammen til en smidig deig, ca. 5min (bruk lav hastighet dersom du bruker speltmel). Tilsett eventuelt litt mer mel hvis det er nødvendig. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca. 1 time på et lunt sted.
3. Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner (ca.70g hver) og trill til runde boller. Sett bollene på bakepapir og la dem etterheve på et lunt sted i 30-40 minutter.
4. Pensle med sammenvispet egg og stek bollene ved 225 grader i 8-10 minutter, midt i ovnen.
5. Avkjøl bollene på rist
6. Nytes slik de er eller med ønsket topping
Lasagne
Oppskriften passer en medium stor lasagneform og gir 6 porsjoner
(kan lages glutenfri)
Næringsinnhold per porsjon:
400kcal
p:30g | k:40g | f:11.5g
Du trenger:
- 1 pakke (400g) karbonadedeig
- 2 bokser (800g) hakkede tomater
- 2dl kraft eller vann med buljong (obs: noen buljongtyper inneholder gluten)
- 50g tomat pure
- 50g tomatketchup uten tilsatt sukker
- 400g gulrot
- 200g gul løk
- 2 fedd hvitløk
- 120g (8 stk) lasagneplater (bruk glutenfri lasagneplater for GF)
- 150g hvitost
- 8dl lettmelk 0,5%
- 50g hvetemel (bruk maizena for GF-versjon)
- 2ts tørket basilikum eller provence krydder
- 1ts tørket timian

Fremgangsmåte:
- Stek karbonadedeig og hakket løk og hvitløk
- Tilsett revet gulrot og rør inn tomatpuré og ketchup. Hell på hermetiske tomater og vann. Rør inn krydder og smak til med salt og pepper. La det koke i minst 15 minutter
- Ostesaus: Kok opp 4dl av melken. Bland sammen de resterende 4dl melk med mel. Rør meljevningen i den kokende melken under omrøring. Ta kjelen av platen og rør inn 50g ost. Smaksett med ønsket krydder (f.eks. salt og pepper).
- Legg kjøttsaus, ostesaus og lasagneplater lagvis i en smurt ildfast form. Avslutt med saus og strø de resterende 100g ost på toppen.
- Stek lasagnen på nederste rille i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Flytt lasagnen til midterste rille når det er ca. 5-10 minutter igjen av steketiden for å få ekstra crunchy og gyllen ost.
- Server med en frisk salat og eventuelt hvitløksbaguett til
Kanelsnurrer uten heving
Oppskriften gir ca. 12 små boller*
Næringsinnhold per stk:
92kcal
p:3,9g | k:14,5g | f:1,8g
Du trenger:
- 200g mager vaniljekesam
- 1 egg
- ca.200g valgfritt mel**
- 4ts Sukrin gold
- 2ts bakepulver
- 1/2ts salt
- 1ts kardemomme
- 15g mykt eller smeltet smør
- Sukrin gold og kanel
*Hele oppskriften er på 1108kcal. Dersom du får mer eller mindre enn 12 boller, deler du bare dette antallet på antall boller.
**Valgfritt mel: Her kan du bruke en blanding av hvete, spelt, fullkorn eller havremel. Dersom du bruker havremel bør du ha 50/50 med en av de andre meltypene
Fremgangsmåte:
- Bland sammen Kesam og egg. Tilsett det tørre og kna deigen til den er litt klissete, men ikke så mye at den henger igjen i disken
- Kjevle ut deigen, ha på smør og topp med Sukrin gold og kanel
- Rull sammen til en pølse og skjær opp i 12 deler
- Pensle med melk og dryss over litt ekstra sukrin gold og kanel
- Stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter. Sjekk under bollene for å se når de er ferdig (de skal være litt brune under)
Proteingelé med vaniljesaus
Oppskriften gir 5 porsjoner
Næringsinnhold per porsjon:
150kcal
p:10g | k:11g | f:6g
Du trenger:
- 1 beger (400g) YT proteinyoghurt, vanilje
- 2 pakker Eldorado sukkerfri gelé (valgfri smak)
- 300g Vaniljesaus
Fremgangsmåte:
- Kok opp 5dl vann, rør ut gelépulveret. Tilsett så 5dl kaldt vann.
- Når geléen er helt avkjølt, men ikke stivnet- rør inn yoghurten til det er klumpfritt
- Fordel i porsjonsglass eller en stor skål og sett kaldt i minst 4-5 timer (dersom du har alt i en skål, må du beregne ca. dobbelt så lang tid)
- Server med vaniljesaus og ferske bær
Rullekake med syltetøy
Oppskriften gir 14 stykker*
Næringsinnhold per stk:
48kcal
p:3.5g | k:5g | f:1.6g
Du trenger:
- 4 egg (skilles)
- 40g Sukrin gold
- 60g siktet hvetemel
- 20g proteinpulver
- 1ts bakepulver
- 200g Lerum bringebærsyltetøy uten sukker (eller annen smak)
*Hele oppskriften er på 672kcal. Dersom du får mer eller mindre enn 14 stykker, deler du bare dette antallet på antall boller.
Fremgangsmåte:
- Pisk sammen eggeplommer og Sukrin Gold (eller annen søtning) til eggedosis
- Pisk eggehviter stivt
- Rør sammen eggedosis og eggehvite
- Bland sammen hvetemel, proteinpulver og bakepulver
- Vend melblandingen forsiktig inn i røren. Bruk gjerne en sikt.
- Bre røren utover en bakepapirkledd langpanne.
- Stek den midt i ovnen på 180 grader i 8-10 minutter (den skal være gyllen på toppen)
- Når kaken er ute av ovnen: Smør straks på syltetøyet mens den er varm, rull den sammen ved hjelp av bakepapiret og legg den med skøyten ned. Skal ikke kaken serveres med en gang, kan det være lurt å fukte et kjøkkenpapir med litt melk eller juice, og legge over slik at den ikke blir tørr. Oppbevar kaken i kjøleskapet.
Tips for å unngå at bakepapiret henger igjen og ødelegger kaken: Med én gang kaken har kommet ut av ovnen, strør du på litt sukker (om du ønsker), legger et bakepapir over og en kakerist på toppen. Vend alt opp-ned og fjern forsiktig bakepapiret som ble brukt under steking. La kaken skli ned fra kakeristen, smør på syltetøy og rull den sammen ved hjelp av bakepapiret.